Terugblik Maak het mee in Theresia!

IN CREATIVITEIT VERBONDEN MET OUDEREN

Al voor de coronapandemie was eenzaamheid als vraagstuk urgenter dan ooit. Helaas heeft de coronacrisis geleid tot een verdubbeling van het aantal eenzame ouderen . Niets doen is geen optie. Geïnspireerd door Koning Willem-Alexander bleek er veel wel mogelijk te zijn: “We weten wie er in onze directe omgeving extra aandacht nodig heeft. Dit is iets waar we samen doorheen moeten en mensen beseffen dat. Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt”.

In de strijd tegen eenzaamheid hebben seniorenvereniging Senior5.0, Stadstuin Theresia, Thebe wijkverpleging, de Zonnebloem en ContourdeTwern de krachten gebundeld. Want in wijk Theresia in Tilburg zorgen we voor elkaar. Door simpelweg oog voor elkaar te hebben. Elkaar te ontmoeten, de verbinding met elkaar aan te gaan. Voor de buurt, door de buurt. Hierbij heeft kunst ongekende mogelijkheden om in creativiteit met ouderen te verbinden. Vanuit die overtuiging is ‘Maak het mee in Theresia’ ontstaan.

Met ‘Maak het mee in Theresia’ nodigen we buurtbewoners uit om ouderen uit de buurt te verrassen. Iemand die wat extra aandacht verdient. Buurtbewoners kunnen ook samenwerkingspartners zijn. Centrale vragen zijn: Woont u in de wijk Theresia? Bent u senior of kent u een senior uit deze wijk? Lijkt het u leuk om iemand te verrassen en samen creatief bezig te zijn? Vindt u het lastig om te bedenken wat of waarmee? Met ‘Maak het mee in Theresia’ zijn er twee kunstenaars uit de wijk gevraagd om mee te denken. Speciaal voor deelnemers hebben zij een pakketje samengesteld waarmee een duo iets kan gaan maken. Als een buurtbewoner niet naar binnen kan gaan, kan er door beiden na elkaar thuis aan gewerkt worden. Er kan gekozen worden uit twee pakketjes. Schrijver Erik van Os laat deelnemers spelen met de Tilburgse taol. Kunstenaar Marjo Dirks bedacht een maak-opdracht bij een foto van vroeger. Het is sowieso een cadeautje om samen iets te maken. Gezellig aan de slag met zijn twee en een kopje thee! 

In totaal heeft de oproep geleid tot zo’n 40 ouderen die verrast zijn en samen met een buurtgenoot creatief aan de slag zijn gegaan met taal of beeld. Een buurtgenoot kan ook een samenwerkingspartner zijn. Opvallend is dat buurtgenoten goed weten wie extra aandacht nodig heeft. Dit is overigens wederkerig: “Wij hebben er allebei wat aan gehad, we hebben echt heel veel lol gehad met dit gedicht”.

Er is een handboek geschreven vanuit het vertrouwen dat ‘Maak het mee in …’ een waardevolle bijdrage kan leveren aan het voorkomen en verminderen van eenzaamheid onder ouderen. Op deze manier maken we het initiatief overdraagbaar aan professionals en vrijwilligers die geïnspireerd zijn door het concept.

Veel dank gaat uit naar ZonMw die de uitvoering van dit initiatief mogelijk heeft gemaakt met het programma Versterking aanpak eenzaamheid.

afbeelding artikel maak het mee in Theresia

Meer nieuws

Donateurs gezocht

11 december 2023

Nieuwsbrief maart 2024

11 december 2023

Kleintje Koffie 013

23 september 2022

Kleintje Koffie 013 is gestart in het Tuinatelier van de Stadstuin Theresia. Een laagdrempelig koffiemoment…

Zeer succesvolle actie Theresia GROEN! Dak

6 juni 2022

Prachtige groene daken; links standaard groendak, rechts een bloemendak van Earthkweek De actie Theresia GROEN!…

Theresia GROEN! Dak

5 mei 2022

Kom naar de informatie avond op 30 mei om 20.00 uur in de Stadstuin. Klik…