Over ons

Ontstaan

Theresia, een buurt met karakter

Theresia is een gevarieerde wijk met zo’n 5.000 inwoners aan de rand van het centrum van Tilburg, in het stadsdeel Oud-Noord. Deze wijk wordt letterlijk omringd door de Veldhovenring, de Besterdring, de Gasthuisring, het Wilhelminapark en de Brokxlaan (Spoorzone).

Van vroeger tot nu:
nieuwe kansen voor een oud schoolgebouw

In 2008 kwam ‘ons’ prachtige pand aan de Theresiastraat 15a leeg te staan, omdat Basisschool De Stappen naar een nieuwe plek in de Schaepmanstraat verhuisde. Een groep buurtbewoners sloeg de handen ineen en startte de initiatiefgroep Stichting Stadstuin Theresia. Want: we moesten dit karakteristieke jaren ’30 gebouw behouden voor de buurt. Het werd én bleef onze plek. Dankzij steun van de Gemeente Tilburg en goed werk van Van der Weegen Bouwontwikkeling werd in 2015 – door de economische crisis later dan gepland – het project Stadstuin Theresia opgeleverd. Het schoolplein werd omgetoverd tot een stadstuin. Er werden 11 woningen en ons buurthuis – waar voorheen onder meer de lerarenkamer van de school was – in gebruik genomen. Later kwam daar het Tuinpaviljoen nog bij, ter uitbreiding van onze mogelijkheden.

Van een school naar een buurthuis. Het authentieke gevoel blijft. En ook de geest blijft hetzelfde: het blijft een plek voor verbinding. En ja: ook bij Stadstuin Theresia kun je terecht om iets te leren.

Naam ruimte
Laag 1
Laag 2
Laag 3