En de provincie dan....

| |
Je hoort er eigenlijk niks meer over tijdens deze corona-crisis. Nog wel over een wethouder van Algemeen Belang uit Oisterwijk die gedeputeerde namens Forum voor Democratie in het nieuwe Brabantse College van GS wil worden en niet meer gepruimd wordt door de meerderheid van de Oisterwijkse gemeenteraad; en nog wel over het beschikbaar stellen van gelden, door het tegenwoordige College van GS, voor cultuur.
Meer horen we ministers en ook burgemeesters. Met name die van de 25 Veiligheidsregio’s. En hun woordvoerder oud CDA-Tweede Kamerlid en huidig burgemeester van Nijmegen. De burgemeesters van de drie Brabantse veiligheidsregio’s hebben op 10 maart afgekondigd dat we geen voetbalwedstrijden meer
konden zien en onze sociale contacten drastisch moesten inperken. Begrijpelijke maatregelen. Maar waren zij de juiste personen om dat te doen. Is hier niet sprake van een democratisch tekort?

Door wie worden deze burgemeesters gecontroleerd? De Commissaris van de Koning moet nog verantwoording afleggen aan Provinciale Staten. Deze burgemeesters niet aan hun gemeenteraden. Wat was er bijv mis met het crisis-management van Commissaris van de Koningin Jan Terlouw die in januari 1995 de evacuatie van het Rivierenland afkondigde? Heeft dat niet gewerkt?

En regio’s zijn in: We kennen naast de veiligheidsregio’s ook nog de arbeidsmarktregio’s, de GGD regio’s, de Samenwerkingsverbanden, enz. Voor raadsleden een gruwel.
We zijn er nog niet van af. Ik vind dat jammer. Juist ook bij deze crisis is het belangrijk dat er een democratische controle is op het optreden van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s. De raadsleden van Den Bosch, Eindhoven en Tilburg kunnen nog wel een debat voeren met hun burgemeesters, maar de raadsleden uit o.a. Breda, Rucphen, Oss, Uden, Helmond en Oirschot staan mooi aan de zijlijn.
Benieuwd of het nieuwe college van GS iets gaat betekenen in het oplossen van de problemen rond o.a. de intensieve landbouw, windmolens en stikstof. En of er nog geld naar kunst en cultuur gaat. We zullen het zien, maar er is tenminste een democratisch gekozen orgaan (de provinciale staten) dat de vinger aan de pols kan houden en het college kan controleren. En zelfs naar huis sturen.
 
Onze veiligheidsvoorzitters? Die blijven wel, het woord zegt het al, zitten.